Veilig handelen

Tips voor veilig handelen

Het merendeel van de koper en verkopers op Babyspulletjes.net heeft goede bedoelingen en is betrouwbaar. Zij versturen de goederen zoals afgesproken en betalen netjes op tijd. Helaas is er ook een kleine groep mensen dat  misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Met onderstaande tips minimaliseert je de kans op een eventuele teleurstelling.

Waar moet je op letten bij het bekijken van advertenties?

 • Laat je gezonde verstand spreken en vertrouw op je gevoel. Er zijn zeker mooie koopjes te vinden op Babyspulletjes.net, maar als de prijs van het item te mooi om waar lijkt te zijn dan is dat meestal ook zo. Een realistische prijsindicatie kun je bijvoorbeeld krijgen door naar vergelijkbare items op Babyspulletjes.net te zoeken. 
 • Win informatie in over het item door zelf vragen te stellen, bijvoorbeeld over de herkomst van het item. Win daarnaast ook informatie in over de verkoper door contactgegevens te vragen en zelf op internet te zoeken, bijvoorbeeld op de persoonsgegevens van de verkoper.
 • Bekijk op Babyspulletjes.net ook de andere advertenties van de verkoper. Biedt de verkoper veel gewilde items aan tegen zeer lage prijzen, wees dan extra alert. Kijk ook of eigen gemaakte foto’s en teksten worden gebruikt of alleen foto’s en teksten die van internet zijn gehaald.
   

Tips voor kopen

Iedereen kan snel en laagdrempelig producten kopen en verkopen via Babyspulletjes.net. Babyspulletjes.net brengt kopers en verkopers bij elkaar, maar is zelf niet betrokken bij de totstandkoming en afhandeling van de verkoop. Je bent dan ook zelf in controle om te bepalen wat je koopt, van wie je koopt en hoe je de koop onderling afhandelt. Hoe kun je veilig via Babyspulletjes.net kopen?

 • Zorg dat je weet met wie je zaken doet.
  Het is belangrijk dat je weet met wie je zaken doet. Zeker wanneer je niet in persoon de koop afhandelt. Vraag dus altijd om persoonlijke gegevens van de verkoper. Als er iets mis gaat of de verkoper houdt zich niet aan zijn afspraak, dan kun je later altijd contact opnemen of eventuele andere stappen overwegen.
 • Persoonlijke (contact)gegevens opvragen
  De telefoon is vaak het makkelijkste en snelste middel om contact te zoeken met elkaar. Vraag bij voorkeur naar het vaste telefoonnummer van de verkoper. Een mobiel nummer is anoniem en moeilijk te achterhalen. Controleer eventueel nog de naam en het adres in combinatie met een vast telefoonnummer met behulp van de telefoongids (www.detelefoongids.nl).
  Mocht je om wat voor reden dan ook alles per e-mail afhandelen, vraag dan naar het vaste e-mailadres van de verkoper (bijvoorbeeld @home, Tiscali). Gratis e-mailadressen (bijvoorbeeld Hotmail) zijn anoniem en moeilijk te achterhalen. 
 • Informatie zoeken via openbare bronnen (internet)
  Je kunt diverse openbare bronnen raadplegen om meer informatie over de verkoper te achterhalen. Bijvoorbeeld:
  - Zoek via internet (bijvoorbeeld Google) op naam, (e-mail)adres, telefoonnummer en bankrekening van de (ver)koper.
  - Achterhaal via de Kamer van Koophandel of een bedrijf staat ingeschreven en gebruik deze gegevens om telefonisch contact op te nemen en/of het bezoekadres te achterhalen.
 • Zorg dat je weet wat je koopt.
  Laat je zo gedetailleerd mogelijk informeren over het aan te schaffen product en vraag naar eigenschappen die niet in de advertentie staan beschreven. Stel de verkoper vragen als er onduidelijkheden zijn, bijvoorbeeld of het artikel authentiek (geen namaak) is. Vraag de verkoper eventueel om aanvullende informatie en extra (hoge resolutie) foto’s.
 • Maak duidelijke afspraken met de verkoper.
  Wees helder in de communicatie en maak duidelijke afspraken met elkaar. Bijvoorbeeld:
  Is er al overeenstemming over de (ver)koop? Is de afgesproken prijs inclusief verzendkosten en eventuele transport- en verzekeringskosten? Is er overeenstemming over de termijn en wijze dat zal worden geleverd en de wijze van (aan)betalen?
 • Bewaar alle informatie over de verkoop zorgvuldig.
  Je kunt hierbij denken aan een kopie van de advertentie (inclusief foto’s), de e-mailcorrespondentie over onderling gemaakte afspraken, betaling- en verzendbewijzen en de informatie over de verkoper en het product. Als de verkoop misgaat of de verkoper houdt zich niet aan zijn afspraak, dan kun je later altijd contact opnemen of eventuele andere stappen overwegen.
 • Zorg voor een veilige verzendig
  Als de verkoop niet in persoon wordt afgehandeld, maak dan duidelijke afspraken over de verzending en eventuele transport- en verzekeringskosten. Meer informatie over postzendingen kunt u vinden op de website van TNT Post. Overweeg ook gebruik te maken van aangetekende verzending, waardoor er altijd een bewijs van verzending is. Je kunt afspreken deze kosten te delen. Of kies voor verzending onder rembours, zodat je zeker weet dat je de goederen ontvangt wanneer je betaald.
 • Zorg voor een veilige betaling
  Maak daarnaast duidelijke afspraken over de prijs en de wijze van betaling. Maak nooit grote bedragen over naar iemand die je niet kent, hoe betrouwbaar de verkoper ook overkomt. Om het risico te delen kun je bijvoorbeeld afspraken maken over een aanbetaling: een deel van het bedrag vooraf betalen en het restant bij of na aflevering. Er zijn diverse betaalmethoden die kunnen worden gebruikt. Hieronder een aantal tips per betaaloptie.
  - Contant
  Stuur nooit contant geld op per post.
  - Giro/bank
  Gebruik deze methode dan ook alleen als je de verkoper vertrouwt. Jouw geld kan later niet meer worden teruggestort op jouw rekening (storneren).
  - Western Union Bank en MoneyGram
  Deze zogenaamde Money Transfer betaaldiensten zijn alleen geschikt om contant geld over te maken aan iemand die je zelf kent. De ontvanger kan namelijk het geld ophalen enkel op vertoon van een Money Transfer Controle Nummer (MTCN) die hij/zij van de afzender krijgt. Hierdoor kan volledig anoniem en zonder sporen geld worden afgehaald. Informatie over deze betaalopties kun je hier vinden:

  - Western Union Bank
  - MoneyGram